Ο άγνωστος άγιος Φανούριος, η πίτα και οι θρύλοι
Κάθε χρόνο στις 27 Αυγούστου οι εκκλησίες και τα παρεκκλήσια του Αγίου Φανουρίου γεμίζουν με νηστίσιμες γλυκές πίτες. Οι νοικοκυρές σε όλη την Ελλάδα φτιάχνουν πίτες και ζητούν από τον Άγιο Φανούριο να τους φανερώσει κάτι που έχουν χάσει και θέλουν να βρουν, αλλά και την τύχη τους ή τον γαμπρό για τις ανύπαντρες κοπέλες. Ο καθένας ζητάει αυτό που έχει ανάγκη.

Κατά το έθιμο η πίτα φτιάχνεται με 7 ή 9 υλικά, κάτι που ενισχύει την πίστη, αφού αυτοί οι δυο αριθμοί ανήκουν στους λεγόμενους ιερούς αριθμούς ήδη από την εποχή των Πυθαγορείων.

Για τον ίδιο τον Άγιο τα στοιχεία που έχουμε είναι πολύ λίγα και στην πραγματικότητα βασίζονται στην ανακάλυψη της εικόνας του, γύρω στα 1500 μ.Χ., σύμφωνα με τα συναξάρια, ή κατ\' άλλους γύρω στα 1355-1369 μ.Χ., στην Ρόδο και από τότε είναι προστάτης του νησιού.Εκείνη την εποχή στη Ρόδο, κατά την διάρκεια εργασιών αναστήλωσης των τειχών της πόλεως, αποκαλύφθηκε πως υπήρχε ένας μισογκρεμισμένος Ναός στον οποίο υπήρχαν πολλές παλαιές εικόνες.

Μια από αυτές, η πιο καλοδιατηρημένη, σύμφωνα με την παράδοση, ήταν ενός Αγίου ο οποίος φορούσε ρωμαϊκά στρατιωτικά ρούχα και κρατούσε ένα κερί κι έναν Σταυρό.
Το όνομα που φαινόταν ήταν «Ο Άγιος Φανώ».
Γύρω από την εικόνα του Αγίου, υπήρχαν 12 παραστάσεις στις οποίες απεικονιζόταν το μαρτύριο του. Έτσι το μόνο που γνωρίζουμε είναι πως πρόκειται για έναν μάρτυρα ο οποίος πιθανότατα υπήρξε στρατιώτης.

Το όνομα Φανούριος του αποδόθηκε από τον Μητροπολίτη Ρόδου Νείλο, ο οποίος ανακαίνισε το εκκλησάκι που βρέθηκε η εικόνα, αφιερώνοντας το στον νεοφανή Άγιο Φανούριο.

Αυτές είναι και οι μοναδικές πληροφορίες που έχουμε. Από την Ρόδο, στόμα με στόμα, η ιστορία του νέου Αγίου διαδόθηκε πρώτα στα γύρω νησιά και μετέπειτα σε ολόκληρη τη χώρα.

Για την ζωή του Αγίου Φανουρίου, τον οποίο τιμάμε με αυτή τη νηστίσιμη πίτα, δεν υπάρχουν συγκεκριμένες μαρτυρίες. Κατά την παράδοση, η πίτα φτιάχνεται για να σωθεί η μητέρα του αγίου, η οποία ήταν μία σκληρή, αμαρτωλή γυναίκα. Ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης γράφει με αυτή την αφορμή ότι όποιος επικαλείται τον Άγιο Φανούριο πρέπει πάντα να λέει «Θεός σχωρέσ\' τη μητέρα του Αγίου Φανουρίου. Θεός σχωρέσ\' την».
Σύμφωνα με την παράδοση η πίτα, αφού διαβαστεί στην εκκλησία πρέπει να μοιραστεί στον κόσμο.

Φανουρόπιτα
Υλικά
• 320 γρ. ελαιόλαδο + λίγο για το ταψί
• 320 γρ. χυμός πορτοκαλιού, φρεσκοστυμμένος
• 540 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις + λίγο για το ταψί
• 1 κ.γ. μπέικινπάουντερ
• 1 κ.γ. κανέλα
• 160 γρ. σταφίδες ξανθές
• 340 γρ. άχνη ζάχαρη + επιπλέον για το πασπάλισμα

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C. Λαδώνουμε ελαφρώς και αλευρώνουμε ένα ταψί διαμέτρου 24 εκ. Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε το λάδι και το χυμό, ανακατεύουμε με το χέρι και στη συνέχεια προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά. Ανακατεύουμε ξανά να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα και αδειάζουμε στο ταψί. Ψήνουμε για 45-50 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσει και πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη.

Μάνθα Τσικουδή

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις