Μπορεί ένα δέντρο 3.000 ετών να είναι ακόμα καρποφόρο; Η φύση για μια ακόμα φορά μας δείχνει το μεγαλείο της.
Η πιο αρχαία ελιά στον κόσμο βρίσκεται στην Κρήτη και είναι ένα από το επτά ελαιόδεντρα στην περιοχή της Μεσογείου που η ηλικία τους ξεπερνάει τα 3.000 χρόνια. Η Μνημειακή Ελιά των Βουβών -όπως ονομάζεται- θεωρείται ότι είναι το αρχαιότερο ελαιόδεντρο και γι' αυτό το λόγο έχει χαρακτηριστεί "σαν διατηρητέο μνημείο της φύσης", λόγω του ιδιαίτερου αισθητικού, οικολογικού και ιστορικού ενδιαφέροντός του.
 

Το δέντρο βρίσκεται στο χωριό Βούβες στα Χανιά της Κρήτης, ενώ τα τελευταία χρόνια ακριβώς δίπλα λειτουργεί το Μουσείο Ελιάς. Η παρουσία στην περιοχή και άλλων αιωνόβιων ελιών μαρτυρά έναν αρχαίο ελαιώνα, αλλά και την παρουσία αρχαίου πολιτισμού, καθώς τα γενικότερα ευρήματα αρχαίου οικισμού στην περιοχή, φανερώνουν έντονη παρουσία του ανθρώπου από την αρχαιότητα.
Το εντυπωσιακό αυτό δένδρο στην βάση του είναι αγριελιά (πράγμα που επιβεβαιώνει την αρχέγονη φύση της) και στην συνέχεια εξημερώθηκε από τον άνθρωπο με την ποικιλία τσουνάτη.

Αν και η ακριβής ηλικία της ελιάς είναι δύσκολο να υπολογιστεί, υπολογίζεται μεταξύ 3.000 και 5.000 ετών. Το συγκεκριμένο αιωνόβιο, ζωντανό και καρπερό σήμερα, ελαιόδεντρο έχει χαρακτηριστεί-παγκοσμίως μνημείο της φύσης και εκατοντάδες τουρίστες από όλο τον κόσμο το επισκέπτονται κάθε χρόνο.


 Άλκηστις Λυκούδη

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις