Ο ελληνικός καφές . Η μυρωδιά λένε ότι ξυπνάει μνήμες...

 Η μυρωδιά λένε ότι ξυπνάει μνήμες...μνήμες από την παιδική μας ηλικία, που γίνονται γεύσεις, εικόνες και ήχοι. Ο ελληνικός καφές ξυπνάει όλες τις αισθήσεις. Για να ζήσεις την εμπειρία πρέπει να ακολουθήσεις μια άτυπη και μυστική ιεροτελεστία. Όλα ξεκινούν από μια βόλτα σε ένα παραδοσιακό καφεκοπτείο. Η μυρωδιά των φρεσκοκομμένων κόκκων καφέ που καβουρδίζονται στους μύλους, ξεχύνεται στον δρόμο και είναι σαν να σε καθοδηγεί. Και όταν τελικά φτάνεις να παραγγείλεις, ανοίγει το ξύλινο συρτάρι και με μία σέσουλα του τέταρτου γεμίζει το χάρτινο σακούλι.. Πριν φύγεις από το καφεκοπτείο μην ξεχάσεις να πάρεις λουκούμια με γεύση τριαντάφυλλο και περγαμόντο, ταιριάζουν απόλυτα με τον ελληνικό καφέ.

Πολλές είναι οι λέξεις και οι συνήθειες που τον συνοδεύουν...μερακλίδικος, βαρύς, γλυκύ βραστός, με φουσκάλες, καϊμάκι, κόκκαλα έχει (όταν αργεί να σερβιριστεί), τα ειδικά φλιτζάνια, ο χαρακτηριστικός ήχος που ακούγεται καθώς τον ρουφάς από το χείλος του φλιτζανιού για να μην καείς.
Είναι συνδεδεμένος με το πρωινό μας ξύπνημα, με την απογευματινή μας χαλάρωση, τα ξενύχτια μας, τις χαρές, τις σκέψεις, τις λύπες και το πένθος μας, ακόμα και με το διάβασμα του πεπρωμένου μας. Πάνω σε ένα φλιτζάνι ελληνικού καφέ έχουμε ερωτευτεί, έχουμε κλάψει, έχουμε χαρεί, έχουμε λύσει τα προβλήματα μας, έχουμε πει τις σκέψεις μας, έχουμε αναπτύξει πολιτικό λόγο και έχουμε αναπολήσει.
Στην Ελλάδα ήρθε κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας μέσω της Κωνσταντινούπολης και γρήγορα εξαπλώθηκε και αγαπήθηκε σε όλον τον Ελλαδικό χώρο.
Το ειδικό καβούρδισμα του, το συγκεκριμένο κόψιμο, δίνουν στον ελληνικό καφέ αυτό το ανοιχτόχρωμο χρώμα και την απαλή σαν πούδρα υφή του.
Σύμφωνα με μελέτες, η μέτρια κατανάλωση του ελληνικού καφέ μπορεί να συνεισφέρει ευεργετικά στον ανθρώπινο οργανισμό. Είναι πλούσιος σε αντιοξειδωτικά, έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες και το θερμιδικό του περιεχόμενο είναι χαμηλό, ειδικά αν τον πίνεται χωρίς ζάχαρη.
Όπως όλα τα ωραία πράγματα έτσι και ο ελληνικός καφές έχει τα μυστικά του. Μυστικά που περνάνε από γενιά σε γενιά και έχουν γράψει στο dna μας.
Κατ' αρχήν θέλει το μπρίκι του και αν είναι μπακιρένιο, ακόμα καλύτερα. Τον καφέ σε μπακιρένιο μπρίκι τον ψήνουμε στην χόβολη είναι μια διαδικασία που απαιτεί υπομονή, αλλά αυτό είναι άλλωστε που δίνει αυτήν την ξεχωριστεί γεύση. Για κάθε φλιτζάνι ελληνικού καφέ βάζουμε μια γεμάτη κουταλιά του γλυκού καφέ και όση ζάχαρη θέλουμε. Αφού ανακατέψετε καλά το βάζετε πάνω σε μέτρια φωτιά και δεν ξανά ανακατεύουμε. Μόλις ο καφές αρχίσει να φουσκώνει το αποσύρουμε από την φωτιά, χτυπάμε το μπρίκι δυο φορές ελαφρά στον πάγκο (σε αυτό το σημείο το καϊμάκι κάθεται λίγο) και το επαναφέρουμε στη φωτιά αμέσως και ο καφές αρχίζει πάλι να φουσκώνει. Το σερβίρισμα στο φλιτζάνι εξαρτάται από την προτίμηση σας. Αν θέλετε παχύ καϊμάκι σερβίρετε το από χαμηλά, αν θέλετε φουσκάλες τότε σερβίρετε από ύψος.

Κανείς άλλος καφές δεν έχει τόσα ονόματα...
Βαρύς, με 2-3 κουταλιές καφέ και όση ζάχαρη θέλετε.
Ελαφρύς, με μισή με μία κουταλιά καφέ και όση ζάχαρη θέλετε.
Γλυκός, με μία κουταλιά καφέ και δύο κουταλιές ζάχαρη.
Μέτριος, με μία κουταλιά καφέ και μία κουταλιά ζάχαρη.
Ναι και Όχι, με μία κουταλιά καφέ και μισή κουταλιά ζάχαρη.
Σκέτος, χωρίς ζάχαρη
Βραστός, αφήνουμε το καϊμάκι να γυρίσει , δηλαδή να βράσει.
Μερακλίδικος, το σερβίρουμε ενώ το καϊμάκι είναι ακόμα πυκνό χωρίς να βράσει.
Βαρύ γλυκός, τρεις κουταλιές καφέ και τρείς κουταλιές ζάχαρη.
Γλυκύ βραστός, δυο κουταλιές καφέ, τρεις ζάχαρη και το αφήνουμε να βράσει.

Όπως και αν τον πεις, όπως και να τον πιείς, σίγουρα είναι απόλαυση γιατί πάνω απ' όλα είναι μια αγαπημένη συνήθεια, συντροφιά, στάση ζωής, ιδεολογία και πάντα έχει ξεχωριστή θέση στην καρδιά των ελλήνων.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις