Η λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου είναι ένας μαγευτικός υδροβιότοπος, ο μεγαλύτερος της χώρας, όπου τα νερά του Αχελώου και του Εύηνου αναμειγνύονται με τα θαλάσσια νερά του Πατραϊκού κόλπου και του Ιονίου. Προστατεύεται από τη σύμβαση του Ramsar και αποτελεί Καταφύγιο Άγριας Ζωής. Σαν φυσικό περιβάλλον είναι μοναδικό, αποπνέει έναν εκπληκτικό ρομαντισμό και αναγεννά όλες τις αισθήσεις και τα συναισθήματα. Σε αυτόν λοιπόν τον μαγικό τόπο βγαίνει το χρυσάφι που τρώγεται, ο λόγος για το αυγοτάραχο.
Πρόκειται για ένα ιδιαίτερο προϊόν των λιμνοθαλασσών Μεσολογγίου-Αιτωλικού. Το αυγοτάραχο είναι στην ουσία τα αυγά του θηλυκού κέφαλου, της "μπάφας" όπως την αποκαλούν στην περιοχή, τα οποία οι ντόπιοι επεξεργάζονται με αλάτι και στη συνέχεια τα εμβαπτίζουν μέσα σε κερί για να διατηρηθούν αναλλοίωτα. Το αυγοτάραχο θεωρείται από πολλούς ως το χαβιάρι της Ελλάδας και είναι ιδιαίτερα αγαπητό στους Έλληνες, είναι ένα προϊόν με ιδιαίτερα υψηλή διατροφική αξία το οποίο διαθέτει φανατικούς λάτρεις ανά τον κόσμο. Σήμερα το αυγοτάραχου Μεσολογγίου είναι προϊόν προστατευόμενης προέλευσης Π.Ο.Π.
Ο τρόπος παρασκευής του αβγοτάραχου δεν έχει αλλάξει εδώ και αιώνες και οι ψαράδες τον μαθαίνουν πάππου προς πάππου. Ουσιαστικά, το κάθε αβγοτάραχο είναι μοναδικό και έχει εξατομικευμένο χειρισμό. Η παραγωγή του αβγοτάραχου Π.Ο.Π. είναι πολύ μικρή, γύρω στα 600 -700 κιλά το χρόνο.
 
Το αβγοτάραχο από τ' αβγά της μπάφας θεωρείται προϊόν σπάνιας γευστικής αξίας. Είναι ένα προϊόν ατόφιο, όπως το δίνει η φύση. Πέρα από εκλεκτό έδεσμα, το αυγοτάραχο, σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου, έχει μεγάλη διατροφική αξία καθώς περιέχει σημαντική ποσότητα βιταμίνης Ε, τρεις τέσσερις φορές υψηλότερη από τις συνήθεις τιμές σε αυγά. Είναι επίσης ιδιαίτερα πλούσιο σε ω-3 πολυακόρεστα λιπαρά, σελήνιο, ενώ περιέχει βιταμίνες A, B, C, σίδηρο και ασβέστιο.

Μερικά χρήσιμα Tips: Αφαιρείτε με προσοχή το κερί με τη βοήθεια ενός μαχαιριού. Στη συνέχεια το κόβετε σε λεπτές φέτες με ένα μαχαίρι χωρίς δόντια, για να μη σπάσετε τα αυγά. Το χρησιμοποιείτε ως ορεκτικό πάνω σε ψωμί με λίγο βούτυρο. Είναι εξαιρετικό επίσης με βραστά αυγά ή σε σαλάτα με αβοκάντο, λευκά κρεμμύδια, ελαιόλαδο, χυμό λεμονιού και πολύ πιπέρι.
Σαν μεζές συνοδεύεται τέλεια από ούζο ή λευκό κρασί.
 
Η γεύση του απαιτεί δυνατούς ουρανίσκους. Το αυγοτάραχο λιώνει στο στόμα, αφήνοντας μια απαλή γεύση ψαριού και ιωδίου. Η πρώτη μπουκιά ίσως σας ξενίσει, η δεύτερη όμως είναι πραγματική αποκάλυψη.
 
Και μια συνταγή...
ΣΠΑΓΓΕΤΙ ΜΕ ΚΑΥΤΕΡΕΣ ΠΙΠΕΡΙΕΣ, ΜΟΣΧΟΛΕΜΟΝΟ ΚΑΙ ΑΥΓΟΤΑΡΑΧΟ
υλικά
• 250γρ σπαγγέτι
• 2 μικρές καυτερές πιπεριές, σε φετάκια
• 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
• 2-3 κουταλιές ελαιόλαδο
• 1 λάιμ, χυμό και ξύσμα
• ξύσμα από 1 λεμόνι
• 1-2 κουταλιές σχοινόπρασο ψιλοκομμένο
• 10 φέτες αυγοτάραχο
εκτέλεση
Βράζετε τα μακαρόνια σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου.
Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά, προσθέτετε τις πιπεριές και το σκόρδο και σοτάρετε για 1 λεπτό.
Ρίχνετε τα μακαρόνια στραγγισμένα και ανακατεύετε. Αποσύρετε από τη φωτιά.
Περιχύνετε με το χυμό λάιμ, πασπαλίζετε με ξύσμα λάιμ-λεμονιού και σχοινόπρασο, προσθέτετε το αυγοτάραχο και ανακατεύετε.
Σερβίρετε αμέσως και απολαύστε τη με ένα ποτήρι παγωμένο λευκό κρασί!

Καλή όρεξη !

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις