Το δάκρυ που αρωματίζει, ανακουφίζει και γιατρεύει!

Το δάκρυ που αρωματίζει, ανακουφίζει και γιατρεύει!
Μαστίχα Χίου ονομάζεται η ρητινώδης έκκριση του μαστιχόδενδρου. Πρόκειται για φυσική, αρωματική ρητίνη, που εκκρίνεται σαν δάκρυ και ρέει κατά σταγόνες στο χώμα, από τις επιφανειακές τομές που προκαλούν οι καλλιεργητές με αιχμηρά εργαλεία στον κορμό και τα μεγάλα κλαδιά του μαστιχόδενδρου.
 
Η καλλιέργεια του φυτού στο νησί, χρονολογείται από την περίοδο του 3ου αιώνα. Οι ελάχιστες βροχοπτώσεις, η μεγάλη ηλιοφάνεια και η ασβεστολιθική σύσταση του εδάφους, αποτελούν το ιδανικό περιβάλλον ευδοκίμησης του φυτού. Ίσως αυτός να είναι και ο λόγος που το δέντρο αυτό δεν ευδοκιμεί μακριά από την νότια Χίο, και ιδιαίτερα στα παρακάτω χωριά: Λιθί, Βέσσα, Ελάτα, Μεστά, Ολύμποι, Πυργί, Αρμόλια, Καλαμωτή, Πατρικά, Φλάτσια, Νένητα, Βουνό, Κοινή, Παγίδα, Καταρράκτης, Έξω Διδύμα, Μέσα Διδύμα, Μερμήγκι, Θολοποτάμι, Καλλιμασιά, Νεοχώρι, Θυμιανά, Βαβίλοι, Άγιος Γεώργιος Συκούσης.
Η μαστίχα από την αρχαιότητα είχε πολλές χρήσεις. Στην αρχαία Ελλάδα ήταν γνωστό για τις ιατροφαρμακευτικές του ιδιότητες. Οι Αιγύπτιοι το χρησιμοποιούσαν για την ταρίχευση των νεκρών. Οι Ρωμαίοι και οι Τούρκοι έφτιαχναν οδοντογλυφίδες από ξύλο σκίνου για να καθαρίζουν και να λευκαίνουν τα δόντια τους αλλά και να αρωματίζεται η αναπνοή τους.
 
Στη σημερινή εποχή η πιο ευρεία χρήση της είναι ως τσίχλα ή άρωμα για τη ζαχαροπλαστική, ενώ γνωστό είναι και το λικέρ μαστίχας. Η μαστίχα αρωματίζει τρόφιμα και γλυκίσματα αλλά απαιτείται προσοχή και φειδώ στη χρήση της καθώς αν υπερβάλλουμε στην ποσότητα το παρασκεύασμα θα αποκτήσει πικρή γεύση! Το μαστιχέλαιο χρησιμοποιείται επίσης στην επιπλοποιία και στην κατασκευή μουσικών οργάνων.
Επίσης χρησιμοποιείται στην ιατρική, φαρμακευτική, ορθοδοντική, αρωματοποιία
Η φυσική Μαστίχα Χίου διαθέτει μοναδικές ευεργετικές και θεραπευτικές ιδιότητες, επιβεβαιώνοντας με αυτό τον τρόπο τα όσα και ιστορικά έχουν καταγραφεί.
Συγκεκριμένα, έχει τεκμηριωθεί επιστημονικά η ευεργετική δράση της Μαστίχας κατά των παθήσεων του πεπτικού συστήματος, η συμβολή της στη στοματική υγιεινή, η σημαντική αντιμικροβιακή και αντιφλεγμονώδη δράση της , και το γεγονός ότι αποτελεί φυσικό αντιοξειδωτικό. Παράλληλα, η μαστίχα Χίου, συμβάλει στην επούλωση τραυμάτων και στην ανάπλαση της επιδερμίδας.
Η μαστίχα Χίου από το 1997, έχει χαρακτηρισθεί ως Προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης Π.Ο.Π.
 
Η μαστίχα Χίου, έχει εκτεταμένες εφαρμογές και χρήσεις αποτελώντας πρώτη ύλη στον κλάδο τροφίμων και ποτών, στην φαρμακευτική και χημική βιομηχανία, στην παραγωγή καλλυντικών και αρωμάτων.
Σε όλο τον κόσμο, με μαστίχα Χίου που εξάγεται από τη Χίο, παράγεται μεγάλη ποικιλία προϊόντων μαστίχας όπως: αρτοσκευάσματα, γλυκά, μαρμελάδες, παγωτά, σοκολάτες, τσίχλες, καραμέλες, ροφήματα, τσάι, καφές, γαλακτοκομικά, ζυμαρικά, σάλτσες, λικέρ, ούζο και κρασί.
Επίσης χρησιμοποιείται σε αλοιφές για εγκαύματα και δερματικές παθήσεις.
Το παράγωγο της κολοφώνιο, χρησιμοποιείται για την παρασκευή χειρουργικών ραμμάτων ενώ το μαστιχέλαιο χρησιμοποιείται στην αρωματοποιία και στην παρασκευή καλλυντικών.
Τέλος, η μαστίχα, λόγω της ιδιότητάς της σαν σταθεροποιητής χρωμάτων, χρησιμοποιείται στην παρασκευή, υψηλής ποιότητας βερνικιών ζωγραφικής.
 
Και δύο απολαυστικές συνταγές!

Μαρτίνι με Υποβρύχιο Μαστίχας Χίου
Στην Ελλάδα συνοδεύουμε τα παιδικά μας καλοκαιρινά απογεύματα με ένα υποβρύχιο. Είναι μία γεμάτη κουταλιά μιας αρωματισμένης ζαχαρώδους πάστας, άσπρη σαν το μάρμαρο, αλλά μαλακή και Μαστιχωτή. Έχει πάρει την πρωτότυπη ονομασία της από το γεγονός ότι είναι στην κυριολεξία βυθισμένη μέσα στο νερό, σε δροσερό ποτήρι και απολαμβάνετε αργά. Στην παρούσα συνταγή, η ιδέα είναι ακριβώς η ίδια, αλλά αντί για νερό επιλέγουμε να βυθιστεί σε μια πισίνα από μαρτίνι.
Για 1 μερίδα
• 1 κ.γ. υποβρύχιο Μαστίχας Χίου
• θρυμματισμένο πάγο
• 1/4 φλιτζ. λικέρ Μαστίχας Χίου
• 2 κ.σ. ξηρό βερμούτ

1. Βάζουμε μια κουταλιά του γλυκού από τη Μαστίχα Χίου σε ένα ποτήρι για μαρτίνι, που είναι γεμάτο με θρυμματισμένο πάγο.
2. Ρίχνουμε το Λικέρ Μαστίχας Χίου και το βερμούτ σε ένα σέϊκερ, τα χτυπάμε 4 φορές και κατόπιν ρίχνουμε το μίγμα στο ποτήρι του μαρτίνι. Σερβίρουμε.

Σεμιφρέντο Μαστίχας Χίου
Η πρωταρχική θέση της Μαστίχας στην ελληνική κουζίνα, ήταν παραδοσιακά στηνζαχαροπλαστική, ιδιαίτερα σε παγωτά (καϊμάκι). Εμείς σας προτείνουμε ένα εύκολο σεμιφρέντο. Μπορούμε να το σερβίρουμε με γλυκό του κουταλιού βύσσινο.
Για 4-6 μερίδες
• 2 φύλλα ζελατίνας, 7gr το καθένα
• 1 φλιτζ. πλήρες γάλα
• 1/2 κ.γ. φρέσκοαλεσμένη Μαστίχα Χίου ή έτοιμη σκόνη
• 180gr ζάχαρη
• 150gr κρόκους αβγών
• 400ml κρέμα γάλακτος

1. Μουλιάζουμε τη ζελατίνα σε κρύο νερό για να μαλακώσει.
2. Ζεσταίνουμε το γάλα μαζί με τη σκόνη Μαστίχας Χίου και το βγάζουμε από τη φωτιά μόλις το γάλα αρχίζει να βράζει. Λιώνουμε τη ζελατίνα στο γάλα, ανακατεύοντας συνεχώς. Το αφήνουμε να κρυώσει λίγο.
3. Στο μπολ ενός ηλεκτρικού μίξερ, χτυπάμε τους κρόκους των αβγών μαζί με τη ζάχαρη σε υψηλή ταχύτητα, μέχρι να γίνουν κρεμώδη και να αφρίσουν. Ρίχνουμε το γάλα πολύ αργά στο μίγμα των αβγών ενώ δουλεύει το μίξερ στην μέγιστη ταχύτητα. Βάζουμε το μπολ μέσα σε παγωμένο νερό και συνεχίζουμε να χτυπάμε το μίγμα μέχρι να γίνει πολύ αφρώδες.
4. Χτυπάμε την κρέμα μέχρι να αρχίσει να πήζει και την ρίχνουμε με προσοχή και ελαφριές κινήσεις μέσα στο μίγμα με τα αβγά και το γάλα. Ρίχνουμε κατόπιν το μίγμα σε ένα μπολ ή σε μία μακρόστενη φόρμα, στην οποία έχουμε απλώσει πλαστική μεμβράνη και το βάζουμε να παγώσει.

Μάνθα Τσικουδή

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις