Μετά απο περίπου μισό αιώνα και πλέον το τηλεσκόπιο Δωρίδη ξανα λειτουργεί και μας ξεναγεί στην μαγεία του Αττικού ουρανού.


Μαζί με το τηλεσκόπιο, ανοίγει και τις πυλες του στο κοινο και το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνων στο Θησείο.



Το 1902, με τη δωρεά του Δημήτρη Δωρίδη, κατασκευάστηκε από τον γαλλικό οίκο Gautier, το μεγαλύτερο για την εποχή του τηλεσκόπιο της Ελλάδας, με σκοπό την μελέτη και την παρακολούθηση των ουράνιων σωμάτων. Το κτίσμα αλλά και το τηλεσκόπιο διατηρήθηκαν μέχρι σήμερα, σε μια ξεχωριστή περιοχή, τον λόφο των Νυμφών στο Θησείο, απέναντι από τον ιερό βράχο της Ακρόπολης. Τα τελευταία χρόνια, το τηλεσκόπιο έμενε παροπλισμένο λόγω έλλειψης πόρων για τη συντήρηση και αποκατάστασή του.

Έμπειροι τεχνικοί ανέλαβαν τη μελέτη και αποκατάσταση των προβλημάτων του τηλεσκοπίου, του κτιρίου και της θόλου, υλοποιώντας εργασίες ανακαίνισης, συντήρησης και στεγανοποίησής τους. Επιπλέον, ανέλαβαν και τον ηλεκτροφωτισμό του μονοπατιού που οδηγεί στο χώρο του τηλεσκοπίου, προκειμένου να είναι ακόμα πιο εύκολη η πρόσβαση των επισκεπτών.
Έτσι σε έναν ιστορικό χώρο κάτω από το άγρυπνο βλέμμα της Ακρόπολης, οι επισκέπτες έχουν την δυνατότητα να απολαύσουν μια ξεχωριστή εμπειρία της παρατήρησης του Αττικού ουρανού και των πλανητών.

Για περισσότερες πληροφορίες click here

Το 1902, με τη δωρεά του Δημήτρη Δωρίδη, κατασκευάστηκε από τον γαλλικό οίκο Gautier, το μεγαλύτερο για την εποχή του τηλεσκόπιο της Ελλάδας, με σκοπό την μελέτη και την παρακολούθηση των ουράνιων σωμάτων. Το κτίσμα αλλά και το τηλεσκόπιο διατηρήθηκαν μέχρι σήμερα, σε μια ξεχωριστή περιοχή, τον λόφο των Νυμφών στο Θησείο, απέναντι από τον ιερό βράχο της Ακρόπολης. Τα τελευταία χρόνια, το τηλεσκόπιο έμενε παροπλισμένο λόγω έλλειψης πόρων για τη συντήρηση και αποκατάστασή του. Πηγή: www.lifo.gr
Μετά από μισό περίπου αιώνα το ιστορικό τηλεσκόπιο Δωρίδη ξαναλειτουργεί και το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών στο οποίο στεγάζεται, ξανανοίγει τις πύλες του στο κοινό. Πηγή: www.lifo.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις