Crowdfunding καμπάνιες για 2 ελληνικά (βραβευμένα) «πρασινα» οχήματα

Μέσω της πλατφόρμας χρηματοδότησης από το κοινό Indiegogo οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποστηρίξουν 2 ελληνικές καμπάνιες για την ανάπτυξη, κατασκευή και παραγωγή «πράσινων» οχημάτων. Ο λόγος για το ηλεκτροκίνητο όχημα της N.T.U.A. Shell Eco-Marathon | Prometheus Team (Μετσόβιο Πολυτεχνείο) και το υβριδικό SUNNYCLIST του Κρητικού Μανώλη Τσικανδιλάκη.
> PROMETHEUS PROJECT
Φωτογραφία του χρήστη GoodNewsGR. Το Prometheus Project αφορά την υποστήριξη της μη-κεδροσκοπικής ερευνητικής ομάδας της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΜΠ, για την κατασκευή καινοτόμων ηλεκτρικών οχημάτων, φιλικών προς το περιβάλλον, που υπόσχονται υψηλή απόδοση και χαμηλό κόστος (με κάθε 1000km να στοιχίζουν λιγότερα από 0,20€).
Δείγμα της δουλειάς της ομάδας, η οποία απαρτίζεται από 17 προπτυχιακούς και διδακτορικούς φοιτητές, είναι το ηλεκτρικό αμάξι Πυρφόρος ΙΙ (Pyrforos II). Το μονοθέσιο ηλεκτροκίνητο όχημα, το οποίο λειτουργεί με μπαταρία ανατροφοδοτούμενη από φωτοβολταϊκό πλαίσιο, έχει βάρος 39 κιλά, ενώ μπορεί να διανύσει μια απόσταση 60km με μέγιστη ταχύτητα 50km/h και χρόνο επαναφόρτισης της μπαταρίας 30 λεπτών.
Ο Πυρφόρος ΙΙ έχει διακριθεί στο διεθνή ανταγωνιστικό διαγωνισμό "Shell eco-marathon Europe": με τη 2η θέση το 2015 στο "Off-track Safety award” ανάμεσα σε 200 συμμετοχές, τη 10η θέση το 2014 στην κατηγορία “Prototype Battery Electric Car” και το βραβείο "Best team spirit award" για το 2013.
Στόχος της ομάδας για το 2016 αποτελεί ο αγώνας "Shell Eco-marathon" στο Λονδίνο, όπου θα παρουσιαστεί η νέα βελτιωμένη έκδοση του αμαξιδίου με νέο κινητήρα που υπόσχεται υψηλότερες ταχύτητες, αυτόματο αλγόριθμο εκκίνησης για την εξοικονόμηση ενέργειας καθώς και cruise control ούτως ώστε να διατηρείται σταθερή η ταχύτητα κατά τη διάρκεια του αγώνα. Επίσης, μέσα στα σχέδια της ομάδας είναι και η ανάπτυξη του Pyrforos U (urban), ενός ηλεκτρικού οχήματος εξοικονόμησης ενέργειας για την μετακίνηση εντός πόλης, αλλά και η συμμετοχή τους στην κατηγορία “Urban-Concept” του διαγωνισμού “Shell Eco Marathon”. Αυτό θα αποτελέσει ένα μεγάλο βήμα για την κατασκευή σε μαζική κλίμακα ενός φθηνού, φιλικού προς το περιβάλλον ελληνικού οχήματος, το οποίο θα είναι κατάλληλο για χρήση μέσα στην πόλη.
Δεδομένου του ότι η ομάδα δεν χρηματοδοτείται από το Πολυτεχνείο ή το Ελληνικό κράτος, το crowdfunding, με κύριο ευέλικτο στόχο τα 15.000€ αποσκοπεί στην κάλυψη του κόστους βελτίωσης και συντήρησης του Pyrforos II, καθώς και τα έξοδα μετακίνησης του αμαξιδίου και της ομάδας στο Λονδίνο. Επιπλέον, ο συμπληρωματικός στόχος των 20.000€ αφορά την ανάπτυξη και κατασκευή του δεύτερου μοντέλου, του Pyrforos U.
Η καμπάνια: https://www.indiegogo.com/projects/prometheus-project#/

SUNNYCLIST
Φωτογραφία του χρήστη GoodNewsGR.
Το Sunnyclist αποτελεί ένα καινοτόμο υβριδικό όχημα (κατηγορία L5e), το οποίο αναπτύσσεται και κατασκευάζεται από μια ομάδα νέων επιστημόνων και μηχανικών στην Κρήτη.
Το όχημα, το οποίο είναι τρίκυκλο και τριθέσιο, κινείται με ηλιακή ενέργεια, χάρη στα φωτοβολταϊκά που είναι τοποθετημένα στην οροφή του, με ηλεκτρική ενέργεια από μια επαναφορτιζόμενη μπαταρία λιθίου και με μυϊκή ενέργεια (πετάλ). Σε κανονικές συνθήκες οι 3 πήγες ενέργειας λειτουργούν συμμετρικά, ενώ είναι αυτή η συνεργία που το καθιστά το πιο οικονομικό, φιλικό προς το περιβάλλον και αυτόνομο όχημα. Αποκλειστικά η ηλεκτρική ενέργεια παρέχει έως και 35 km ως μέση απόσταση κάλυψης την ημέρα, απόσταση που μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 70km τις ηλιόλουστες ημέρες, ενώ όταν βρίσκεται σε ακινησία φορτίζει την μπαταρία λιθίου εκμεταλλευόμενο τον ήλιο. Λειτουργεί χωρίς εκπομπές ρύπων καθώς βασίζεται σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, μπορεί να μεταφέρει φορτίο έως 250 kg, ενώ αναμένεται να διαθέτει και συνδεσιμότητα με smartphones.
Το Sunnyclist έχει ήδη διακριθεί σε διάφορους διαγωνισμούς, όπως στο Mentoring Start Up όπου πήρε το 1ο βραβείο, στο Balkan Venture Forum, και στο European venture summit όπου διακρίθηκε στις 30 ιδέες για τις πιο «καθαρές» τεχνολογίες για το έτος 2013.
Το όχημα αναμένεται να κυκλοφορήσει σε 3 εκδοχές: το Sunnyclist City, με 540W φωτοβολταϊκή γεννήτρια που μπορεί να καλύψει αποστάσεις 35 km την ημέρα, για τις μετακινήσεις στην πόλη, το Sunnyclist Traveler για μετακινήσεις και εκτός πόλης, το οποίο με 680W φωτοβολταϊκή ισχύ μπορεί να διανύσει μέχρι και 150km μια ηλιόλουστη μέρα, και το Sunnyclist Hotel, το οποίο είναι κατάλληλο για εσωτερικές τουριστικές μετακινήσεις.
Οι συνεισφορές από το crowdfunding, με ευέλικτο στόχο τις 100,000€, θα χρησιμοποιηθούν για την αγορά πρώτων υλών και εξαρτημάτων, την παραγωγή καλουπιών, την ανάπτυξη της εφαρμογής συνδεσιμότητας και τελικά την παραγωγή και την πιστοποίηση του οχήματος για νόμιμη χρήση. Σχετικά με την παραγωγή, αναμένονται αρχικά 100 οχήματα/έτος ενώ αργότερα στόχος είναι να φτάσουν τα 1000 οχήματα/ έτος. Οι εκτιμώμενες τιμές διάθεσης είναι 6984€+ΦΠΑ για την έκδοση City και 9690€+ΦΠΑ για την έκδοση Traveler.
Η καμπάνια: https://www.indiegogo.com/…/sunnyclist-the-world-s-greenest…

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις