zonars-ekei-pou-gennithike-to-pagwto-sikago-ki-epine-ton-kafe-tis-melina

Zonar's: Εκει που γεννηθηκε το παγωτο Σικαγο κι επινε τον καφε τηΣ Μελινα

    Ηταν ο ομογενής εξ Αμερικής, Κάρολος Ζωναράς (1873 -1968) που αποφάσισε να εγκαινιάσει τον Αύγουστο του 1940 «το πιο πολυτελές ζαχαροπλαστείο της Αθήνας», σύμφωνα με τον χρονογράφο, Δημήτρη Ψαθά. ΄Οχι τυχαία. Ο, γεννημένος στην Ανατολική Θράκη, Ζωναράς, είχε δημιουργήσει στο Οχάιο μια σοκολατοβιομηχανία που ήταν τόσο επικερδής ώστε να αποφασίσει περίπου να μεταφέρει το εγχείρημα στην πατρίδα του.
 
Τα εγκαίνια του Zonar's τον Αύγουστο του 1940
Τα εγκαίνια του Zonar's τον Αύγουστο του 1940

 Το ιστορικό κτήριο

Το Ζόναρς στεγάστηκε στο κτήριο του Μετοχικού Ταμείου Στρατού, που θεμελιώθηκε το 1938 σε σχέδια των αρχιτεκτόνων Βασίλη Κασσάνδρα και Λεωνίδα Μπόνη που είχαν σπουδάσει στην Σχολή Καλών Τεχνών (École des Beaux Arts) στο Παρίσι. ΄Ολο το κτηριακό συγκρότημα είχε χαρακτηριστεί από το 1994 ως «διατηρητέο ιστορικό μνημείο της Αθήνας» και «δείγμα της αρχιτεκτονικής των δημοσίων κτιρίων της εποχής του Μεσοπολέμου».
]
Το προσωπικό του καφέ - εστιατορίου σε φωτογραφία εποχής
Το προσωπικό του καφέ - εστιατορίου σε φωτογραφία εποχής

Εγκαίνια περίπου παράλληλα με τον τορπιλισμό της ΄Ελλης

   Τα εγκαίνια του Zonar's έγιναν στον πρώτο χρόνο της Κατοχής και συγκεκριμένα τον Αύγουστο του 1940, μια εβδομάδα μετά τον τορπιλισμό της Ελλης στην Τήνο. Στο χώρο αυτό έγραφε ο Σπύρος Μελάς τα χρονογραφήματά του για τον τορπιλισμό της "Έλλης. Toν Απρίλιο του 1941, ωστόσο, που οι Γερμανοί εισέβαλλαν στην Ελλάδα, ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος λειτουργίας του. Θα επαναλειτουργήσει ξανά το 1950 ανανεωμένο, όπου θα ξεκινήσει ένας νέος κύκλος και μια νέα εποχή. Είναι ο καιρός της μεγάλης δόξας του Zonar's που θα διαρκέσει μέχρι το θάνατο του ιδιοκτήτη του το 1968.

Στιγμιότυπο από την επαναλειτουργία του Zonar's το 1950
Στιγμιότυπο από την επαναλειτουργία του Zonar's το 1950

Παγωτό «Σικάγο» και ξύλινες επενδύσεις «Βαράγκης»

 Εκεί, ο Ζωναράς θα βαφτίσει ένα από τα πιο αγαπημένα παγωτά της πελατείας του «Σικάγο», καθ' ότι ... εισαγωγής από την Αμερική και θα παραγγέλνει Coca Cola να έρχεται ειδικά για το Zonar's μέσα σε βαρέλια κατευθείαν από την Αμερική. Η Αθήνα του κοσμοπολιτισμού που άρχισε να γεννιέται μετά το τέλος των «σκοτεινών» χρόνων της κατοχής καθρεφτίστηκε με τον καλύτερο τρόπο μέσα από το νεό κατάστημε με τις ξύλινες επενδύσεις, δημιουργίες της εταιρείας «Αθηναίος & Βαράγκης», τους πολυελαίους,  τα κρύσταλλα και τους καθρέφτες, τα ακριβά σερβίτσια και τα λινά τραπεζομάντηλα.

Πολιτικοί και Zonar's      

Κι από θαμώνες; Εκεί μπορούσε να συναντήσει κανείς πολιτικούς από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, ον Σοφοκλή Βενιζέλο, τον Ηλία Ηλιού, τον Γιώργο Μαύρο, τον Ευάγγελο Αβέρωφ, τον Γεώργιο Ράλλη, και τον Ξενοφώντα Ζολώτα αλλά και τους Γιώργο Γεννηματά, Λεωνίδα Κύρκο κι Αναστάσιο Πεπονή.

To Zonar's τη δεκαετία του '60
To Zonar's τη δεκαετία του '60

Διανοούμενοι και Zonar's 

΄Οσο για διανοούμενους, ποιους να πρωτομνημονεύσει κανείς Οδυσσέας Ελύτης, Νίκος Γκάτσος, Γιώργος Κατσίμπαλης. Νίκος Χατζηκυριάκος - Γκίακας, Δημήτρης Μυράτ, Μίνως Βολανάκης. Μάνος Χατζιδάκς, Μελίνα μερκούρη, Τζένη Καρέζη, Φρέντι γερμανός, Αλίκη Βουγιουκλάκη, Ιάκωβος Καμπανέλλης. Αλλά και ξένες διασημότητες πέρασαν από εκεί όπως οι συγγραφείς Λόρενς Ντάρελ και Χόρχε Λουίς Μπόρχες και οι ηθοποιοί ΄Αντονι Κουίν και Σοφία Λόρεν...

Ο Αντονι Κουήν έξω από το Zonar's
Ο Αντονι Κουήν έξω από το Zonar's

Η επαναλειτουργία τον Οκτώβριο του 2007

Το καφέ-ζαχαροπλαστείο του Ζόναρς, το ιστορικό στέκι των Ελλήνων πολιτικών και διανοουμένων του περασμένου αιώνα, έξι χρόνια μετά το κλείσιμό του το 2001, άρχισε ανακαινισμένο την επαναλειτουργία του τον Οκτώβριο του 2007 στο νέο εμπορικό συγκρότημα, διατηρώντας ανέπαφα τα χαρακτηριστικά αρ-ντεκό στοιχεία του.

Μάνος Χατζιδάκις - Μελίνα Μερκούρη στο Zonar's
Μάνος Χατζιδάκις - Μελίνα Μερκούρη στο Zonar's

Το Αθηναΐκό, κοσμοπολίτικο περιβάλλον αναβιώνει ξανά...

Απο τον Δεκέμβρη του 2015 το καφέ άρχισε να λειτουργεί υπο τη διεύθυνση του PANAS GROUP,πλέον ως Zonars χωρις την απόστροφο, με ανανεωμένη διακόσμηση και μενού, στην προσπάθεια αναβίωσης του αθηναικού κοσμοπολίτικου αστικού περιβάλλοντος.

Νίκος Γκάτσος - Διονύσης Φωτόπουλος στο Zonar's
Νίκος Γκάτσος - Διονύσης Φωτόπουλος στο Zonar's

Απονομή στη Νάνα Μούσχουρη
Απονομή στη Νάνα Μούσχουρη

Αρτ - ντεκο σ' όλο του το μεγαλείο
Αρτ - ντεκο σ' όλο του το μεγαλείο
 
Μαρία Ιωάννου
 
Πηγή:  thetoc.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις