Πρόσωπο με πρόσωπο με την Αρχαία Ελλάδα - H Washington Post γράφει για την Αρχαία Ελλάδα


Η Washington Post κάνει ένα αφιέρωμα στην Αρχαία Ελλάδα και στην τελευταία έκθεση που φιλοξενείται στην National Gallery of Art. Το άρθρο τιτλοφορείται «Πρόσωπο με πρόσωπο με την Αρχαία Ελλάδα: Η έκθεση της National Gallery of Art «Δύναμη και Πάθος».

Διαβάστε μερικά αποσπάσματα από το ενδιαφέρον αφιέρωμα:
Περισσότερα από 2000 χρόνια πριν, οι Έλληνες καλλιτέχνες δημιουργούσαν μπρούτζινα αγάλματα που ήταν τόσο όμορφα και εκφραστικά. Δημιούργησαν δεκάδες χιλιάδες αστραφτερά ομοιώματα των πολιτικών ηγετών, ποιητών, θεών και ηρώων. Μόνο περίπου 200 παραμένουν και σήμερα, γεγονός που καθιστά την τελευταία έκθεση στην Εθνική Πινακοθήκη ακόμη πιο εξαιρετική. Το ένα τέταρτο από τα αγάλματα αυτά που σώζονται στις μέρες μας βρίσκονται στην έκθεση «Εξουσία και Πάθος: Χάλκινα Γλυπτά του ελληνιστικού κόσμου». Η έκθεση θα παρουσιάζεται μέχρι τις 20 Μαρτίου 2016.
«Έχουμε συγκεντρώσει πολλά μεγάλα χάλκινα γλυπτά, δεν έχουν συγκεντρωθεί ποτέ μέχρι σήμερα περισσότερα και αυτά που έχουμε επιλέξει είναι τα καλύτερα», λέει ο Jens Μ. Daehner, έφορος αρχαιοτήτων στο Μουσείο J. Paul Getty  στο Λος Άντζελες, ο οποίος συν-επιμελήθηκε την έκθεση. Η έκθεση φτάνει στην Ουάσινγκτον  μετά από στάσεις στη Φλωρεντία, την Ιταλία, και το Λος Άντζελες.

Κανένα από τα χάλκινα έργα δεν απεικονίζουν κάποιον που χαμογελά. Αντίθετα, τα γλυπτά τείνουν να απεικονίζουν ανθρώπους σε μια στιγμή ήσυχου προβληματισμού και περίσκεψης. Ένα από τα πιο διάσημα ελληνικά γλυπτά είναι κοινώς γνωστό ως «Ανήσυχος άνθρωπος από τη Δήλο», λόγω του ανήσυχου βλέμματος του υποκειμένου.

Αν κοιτάξει κανείς την αρχαία ελληνική γλυπτική, πρέπει να θυμάται ότι είναι πιθανόν τα γλυπτά να έχουν περάσει πολλά. Αυτά τα αντικείμενα έχουν καταστραφεί σε ναυάγια, θαφτεί από την ηφαιστειακή τέφρα ή ακόμα αμαυρωθεί από τους λάτρεις της τέχνης.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις