Μαγικό οδοιπορικό στην παλιά πόλη της Ξάνθης…!


Γοητεύτηκε με την ομορφιά της Παλιάς Πόλης της Ξάνθης και την αποτύπωσε στα σκίτσα της, η Σοφί Ρεϊνάλ, στο πλαίσιο του έργου που υλοποιεί, με τίτλο «Δάνεισέ μου τα μάτια σου».

Πρόκειται για ένα ιδιαίτερο project που ξεκίνησε 11 μήνες πριν και θα ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο, όταν η δημιουργός του επιστρέψει στη Γαλλία.

Η κ. Ρεϊνάλ, μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, τόνισε ότι σε κάθε της ταξίδι -όπως και σ' αυτό με προορισμό την Ξάνθη- ανακαλύπτει, παρατηρεί, κατανοεί και, εν τέλει, αφηγείται την "ιστορία" των τόπων που επισκέπτεται.

«Ταξιδεύοντας, συνειδητοποιείς ότι κάθε μέρος έχει ομορφιά, ορισμένες φορές πολύ καλά κρυμμένη για να τη βρεις εύκολα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα την Ξάνθη, σημείωσε ότι «η παλιά πόλη είναι φανταστική και η αρχιτεκτονική της καταπληκτική».



















Μάλιστα, επισήμανε πως «για να ανακαλύψεις πραγματικά την πόλη και να βρεις όλη την ομορφιά της πρέπει να συναντηθείς και να αλληλεπιδράσεις με τους ανθρώπους τους, που είναι ένα μείγμα διαφορετικής κουλτούρας».

Κάνοντας, λοιπόν, βόλτα στα πλακόστρωτα σοκάκια της παλιάς πόλης, ανάμεσα σε αρχοντικά του 19ου αιώνα, η Σοφί Ρεϊνάλ γεύτηκε τη φιλοξενία των κατοίκων της, αφουγκράστηκε, αισθάνθηκε, είδε «χαρούμενους ανθρώπους, ανθρώπους που χαίρονται να ζουν», όπως είπε, υπογραμμίζοντας πως η χαρά ήταν το βασικό συναίσθημα που προσπαθούσε να αποτυπώσει στα σκίτσα της.












Περιγράφοντας το κέφι στις γιορτές της Παλιάς Πόλης, αυτής της «πέτρινης πολιτείας» με τη σπάνια ομορφιά, η Σοφί Ρεϊνάλ μιλάει για την επικοινωνία της με τους ανθρώπους που συνάντησε, την απλότητα και την οικειότητα που την προσέγγισαν άγνωστοι που ήθελαν να της προσφέρουν κάτι να φάει, να πιει ή και να της δώσουν πληροφορίες.

«...Ένας από τους κυρίους που ήταν στις ψησταριές μού πρόσφερε ένα σουβλάκι την ώρα που ζωγράφιζα και του είπα ότι δεν τρώω κρέας. Επέστρεψε έπειτα από δύο λεπτά, δίνοντάς μου μια πατατοσαλάτα» λέει η νεαρή Γαλλίδα, θέλοντας να δείξει την απλότητα όσων συνάντησε και το είδος αλληλεγγύης που "εισέπραξε" και την έκανε να ενθουσιαστεί.

«Σε γενικές γραμμές, τους αρέσει να διασκεδάζουν όλοι μαζί και, όπως μου είπε κάποιος, μ' αυτό τον τρόπο ξεχνούν την κρίση» τόνισε.

Έχοντας ολοκληρώσει την επίσκεψή της στην Ξάνθη, και σε άλλες πόλεις και περιοχές (Αθήνα, Λιτόχωρο, Μετέωρα, νησιά Κυκλάδων) της Ελλάδας, η κ. Ρεϊνάλ είπε πως κάτι που θα "κρατήσει" από αυτό το ταξίδι είναι το γεγονός ότι, «...μπορείτε (οι Έλληνες) να βλέπετε και να 'ζείτε' την Ιστορία σχεδόν σε όλα τα μέρη (της χώρας). Η Παλιά Πόλη της Ξάνθης είναι ένα καλό παράδειγμα».































Πηγή: iefimerida.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις