Ξανά ανοίγει Ελληνικό σχολείο στην Ίμβρο μετά από 40 χρόνια !

Τη Δευτέρα άνοιξε το ελληνικό γυμνάσιο και λύκειο στην Ίμβρο έπειτα από 40 χρόνια και το πρώτο μάθημα θα γίνει με δέκα μαθητές.

Ο Διευθυντής του σχολείου Μάκης Καμπουρόπουλος δήλωσε ότι ξεκίνησε τις εργασίες για την έναρξη λειτουργίας του σχολείου και ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλαν για την λειτουργία του.

Το σχολείο είχε ανοικοδομηθεί το 1953 και είχε ξεκινήσει με 183 μαθητές. Ωστόσο έντεκα χρόνια μετά, όταν απαγορεύτηκαν τα ελληνικά, μειώθηκε ο αριθμός των μαθητών και το σχολείο έκλεισε το 1975.
Το νησί της Ίμβρου , ως επί το πλείστον κατοικούνταν  από Έλληνες πριν από την ανταλλαγή πληθυσμών ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία το 1920. Η τουρκική κυβέρνηση είχε απαγορεύσει τη λειτουργία ελληνικών σχολείων στην Ίμβρο από το 1964, περίοδο που παρουσίαζε κλιμάκωση η ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις εξαιτίας του Κυπριακού.


«Το σχολείο αυτό, θα δώσει τη δυνατότητα να επιστρέψουν στο νησί οικογένειες με παιδιά από την Κωνσταντινούπολη και την Ελλάδα. Έτσι αναμένουμε να ενισχυθούν οι ανακάμπτουσες τα τελευταία 10 χρόνια κοινότητές μας και με νεότερους ανθρώπους, ώστε να ανασυσταθεί εκ νέου ο κοινωνικός ιστός» αναφέρουν σε κοινή ανακοίνωσή τους ο Σύλλογος Ιμβρίων και η Ιμβριακή Ένωση Μακεδονίας-Θράκης.
Υπενθυμίζουμε ότι στο νησί της  Ίμβρου γεννήθηκε και μεγάλωσε  πριν 73 χρόνια ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος (στο χωριό Αγίοι Θεόδωροι).

Να σημειωθεί ότι το δημοτικό σχολείο στην Ίμβρο άρχισε να λειτουργεί το 2013. Το γυμνάσιο και το λύκειο δεν μπόρεσε την τελευταία στιγμή να λειτουργήσει πέρυσι λόγω ελλείψεων. Οι ελλείψεις αυτές καλύφθηκαν και το σχολείο άρχισε να λειτουργεί από τις 28 Σεπτεμβρίου όπου έγιναν και τα εγκαίνιά του.

Η καλή είδηση της ημέρας !



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις