Μπορεί η αγάπη να κρατήσει για πάντα;
Μπορεί η αγάπη να κρατήσει για πάντα;

Μπορεί ένα ζευγάρι να μείνει ερωτευμένο και ενωμένο για πάντα;
Συνήθως λέμε "μέχρι να μας χωρίσει ο θάνατος". Στην περίπτωση του ζευγαριού που βρέθηκε στο σπήλαιο Αλεπότρυπα στο Δυρό Μάνης, δεν χώρισαν ούτε στο θάνατο.

Μια γυναίκα και ένας άντρας αγκαλιασμένοι σε πλάγια θέση βρέθηκαν σε τάφο που χρονολογείται από το 3.800π.Χ. κατά την περίοδο της Νεολιθικής εποχής.
Οι διπλές ταφές σε στάση εναγκαλισμού είναι εξαιρετικά σπάνιες και μάλιστα αυτή του Δυρού είναι ίσως και η αρχαιότερη του κόσμου μέχρι σήμερα. Η χρονολόγηση με άνθρακα C14 μας ταξιδεύει στο 3.800π.Χ.. Στην ίδια ανασκαφή αποκαλύφθηκαν επίσης παιδική ταφή σε αγγείο καθώς και αδιατάρακτη ταφή εμβρύου της περιόδου 4.200-3.800π.Χ.

Στον ελλαδικό χώρο οι μεταβολές της νεολιθικής περιόδου αρχίζουν να γίνονται ορατές στο 6.500 π.Χ.. Σε όλον τον ελλαδικό χώρο υπάρχουν πολλοί νεολιθικοί οικισμοί. Οι άνθρωποι εκείνης της περιόδου δεν είναι μόνοι, έχουν ανεπτυγμένα συναισθήματα , ζουν σε οργανωμένες κοινωνίες, αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι μιας ευρύτερης κοινωνίας, είναι ανεπτυγμένη η γεωργία και η κτηνοτροφία. Από τον τρόπο ταφής των νεκρών και τον σεβασμό που αποδίδον ακόμα και στα έμβρυα, αντιλαμβανόμαστε ότι χαρακτηρίζονται από έντονο θρησκευτικό συναίσθημα.

ΝΕΟΛΙΘΙΚΟΙ ΟΙΚΙΣΜΟΙ ΣΤΟΝ ΕΛΛΑΔΙΚΟ ΧΩΡΟ.

Το σπήλαιο Αλεπότρυπα του Δυρού όπου ανακαλύφθηκαν "οι αιώνια αγαπημένοι κλειδωμένοι σε μια αγκαλιά 5.800 ετών", είναι ένα πανέμορφο και μυστηριακό σπηλαίο που αξίζει το δίχως άλλο να το επισκεφτείτε.


Απλά ακολουθήστε μας....


Άλκηστις Λυκούδη

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις