Ο ναός του Απόλλωνα
Ο ναός του ΑπόλλωναΟ ναός του Απόλλωνα

Αφιερώθηκε από τους Φιγαλείς στο θεό Απόλλωνα , βρίσκεται 14 χιλιόμετρα νότια της Ανδρίτσαινας στην Πελοπόννησο και ανεγέρθηκε το 415 π.Χ. , πιθανότατα από τον αρχιτέκτονα του Παρθενώνα Ικτίνο.
Είναι ένα μοναδικό μνημείο της αρχαίας ελληνικής αρχιτεκτονικής, έχει θεμελιωθεί σε ένα ειδικά διαμορφούμενο δάπεδο και περιστρέφεται πάνω σε αυτό και γύρω από τον άξονά του, έτσι ώστε να “ βλέπει “ διαρκώς το ίδιο αστρικό σημείο, τη γενέτειρα του Απόλλωνα , τον Άλφα του μεγάλου Κυνός, δηλαδή το Σείριο…..!

Το πρώτο ελληνικό μνημείο που ανακηρύχτηκε παγκόσμιας κληρονομιάς από την Unesco το 1986 , δωρικού ρυθμού κυρίως αλλά με κίονες Ιωνικού και Κορινθιακού ρυθμού επίσης , αποτελεί ουσιαστικά μεταγενέστερο κτίσμα εφόσον στην τωρινή του θέση προϋπήρχε ναός από το 700 περίπου π.χ.

Η βάση πάνω στην οποία διολισθαίνει ο ναός είναι μοναδική στην παγκόσμια ιστορία και μαρτυρεί την απίστευτα υψηλή τεχνογνωσία των αρχαίων Ελλήνων . Δεν είναι μόνο το είδος των υλικών , του αργίλου πάνω σε βότσαλα θαλάσσης , αλλά κυρίως ο μαθηματικός τύπος που διέπει την κατά 50 δευτερόλεπτα της μοίρας διολίσθηση , όση δηλαδή είναι και η μετάπτωση των ισημερινών , η αργή και συνεχής δηλαδή αλλαγή κατεύθυνσης του άξονα περιστροφής της Γής !!!



Ο ναός παρέμεινε σε χρήση μέχρι και τα Ρωμαϊκά χρόνια , ενώ σήμερα ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει από κοντά το περίλαμπρο αυτό μνημείο και να αναρωτηθεί για το επίπεδο τεχνογνωσίας των αρχαίων Ελλήνων , τις αστρονομικές και μαθηματικές τους γνώσεις , καθώς επίσης και για την ίδια την καταγωγή τους…..?

Ας θυμηθούμε τον τελευταίο χρησμό του μαντείου των Δελφών το 394 π.χ. που λέγεται πως ήταν ο εξής……
“ ΕΣΤ 'ΗΜΑΡ ΟΤΕ ΦΟΙΒΟΣ ΠΑΛΙΝ ΕΛΕΥΣΕΤΑΙ ΚΑΙ ΕΣ ΑΕΙ ΕΣΕΤΑΙ " !!!!
Δηλαδή "Θα έρθει ημέρα που ο Φοίβος(Απόλλων) θα επιστρέψει και θα μείνει για πάντα..

Κωνσταντίνος Ζαΐμης

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις