Θεωρείται η αρχαιότερη βυθισμένη πόλη του κόσμου...

ανήκει στους 3 κορυφαίους καταδυτικούς προορισμούς

 Βυθισμένη εδώ και 5.000 χρόνια
Θεωρείται η αρχαιότερη βυθισμένη πόλη του κόσμου και είναι το Παυλοπέτρι.

Το Παυλοπέτρι είναι μικρή νησίδα απέναντι από την ομώνυμη παραλία δίπλα στο χωριό Βιγκλάφια και απέναντι από την Ελαφόνησο, στη Λακωνία.
Στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν αρχαιολογικά ευρήματα που μαρτυρούν την κατοίκηση της περιοχής από αρχαιότατους χρόνους. Η ηλικία της πόλης τοποθετείται στην εποχή του χαλκού, πριν από το 2800π.Χ., γεγονός που σημαίνει ότι αυτό το Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO είναι εξαιρετικά πλούσιο σε ιστορία

Η μοναδικότητα της πόλης έγκειται στο γεγονός ότι έχει συγκεκριμένο σχέδιο με δρόμους, κτίρια και νεκροταφείο. Το 1904 ο πρώτος πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών Φωκίων Νέγρης ανέφερε την ύπαρξη της Βυθισμένης πόλης. Ανακαλύφθηκε το 1967 από τον Νίκολας Φλέμινγκ και χαρτογραφήθηκε το 1968 από ομάδα του πανεπιστημίου του Κέμπριτζ. Υπάρχουν τουλάχιστον 15 κτίρια σε βάθος 3 με 4 μέτρων κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας και οι πρόσφατες έρευνες του 2009 αποκάλυψαν ότι εκτείνεται σε 9 στρέμματα. Πιθανολογείται ότι η πόλη βυθίστηκε το 1000 π.Χ Το γεγονός ότι η πόλη βυθίστηκε βοήθησε να διατηρηθούν τα σημερινά ευρήματα εφόσον δεν χτίστηκε ξανά. Παρά το γεγονός της φυσικής καταστροφής από το νερό με την πάροδο των αιώνων, η διάταξη της πόλης είναι όπως ήταν πριν από χιλιάδες χρόνια.

Είναι η πρώτη βυθισμένη πόλη που αναδημιουργήθηκε ψηφιακά σε τρεις διαστάσεις. Η χαρτογράφηση Σόναρ με τεχνικές που αναπτύχθηκαν για στρατιωτικούς σκοπούς αλλά και για την εύρεση πετρελαϊκών κοιτασμάτων βοήθησε τις πρόσφατες έρευνες.
Από τον Οκτώβριο του 2009 και μετά, τέσσερις ακόμα επιτόπιες έρευνες είχαν προγραμματιστεί, σε συνεργασία ελληνικών υπηρεσιών αλλά και διεθνών πανεπιστήμιων και επιστημόνων. Αυτές οι έρευνες περιλάμβαναν και ανασκαφές. Ένα από τα αποτελέσματα των ερευνών ήταν να αποδείξει ότι η πόλη ήταν το κέντρο μιας ακμάζουσας βιομηχανίας κλωστοϋφαντουργίας. Επίσης, στην περιοχή βρέθηκαν πολλά μεγάλα πιθάρια από την Κρήτη, γεγονός που προδίδει πως η πόλη ήταν και μεγάλο εμπορικό λιμάνι.

Το έργο της αρχαιολογικής ομάδας συγκεντρώθηκε σε ένα ντοκιμαντέρ που μεταδόθηκε από το BBC 2 το 2011.
Ελπίζω να καταφέρετε να δείτε το βίντεο αφού το ΒΒC επιτρέπει την προβολή του μόνο στην Μεγάλη Βρετανία και έχει αφαιρεθεί σχεδόν από παντού.

Ο δημοφιλέστατος ταξιδιωτικός οδηγός www.aluxurytravelblog.com, κατατάσσει το Παυλοπέτρι σε έναν από τους τρείς κορυφαίους καταδυτικούς προορισμούς. Όμως, εκτός από το αξιοσημείωτο της ιστορικής κληρονομιάς, το μέρος ενδείκνυται και για ωκεανογράφους και ιστορικούς εξ αιτίας του πολύπλοκου σχήματός τους και της αναπτυγμένης αρχιτεκτονικής και κατασκευής των μνημείων που είναι ανώτερη και ορισμένων σύγχρονων πολιτισμών.



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις