Ξεμάτιαζε ο Αριστοτέλης και ο Πλούταρχος;
Μάτιασμα είναι η πεποίθηση πως ορισμένα ψυχοσωματικά φαινόμενα που μπορεί κάποιος να βιώνει όπως πονοκέφαλος , ναυτία , αίσθηση υπνηλίας κούρασης ή αδυναμίας και άλλα πολλά , οφείλονται στην “ κακή ενέργεια “, τη ζήλεια ή ακόμα και το θαυμασμό που μπορεί κάποιος να “ μεταβιβάσει “ σε έναν άλλον απλά κοιτάζοντάς τον ή αναφερόμενος σε αυτόν . Η βασκανία όπως αλλιώς λέγεται το μάτι, είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη σε κράτη της Μεσογείου της Αφρικής αλλά και της Μέσης Ανατολής , ενώ αναφορές υπάρχουν σε αρχαία κείμενα και στο Κοράνι .

Το κακό μάτι είναι η διατάραξη του ενεργειακού ανθρώπινου πεδίου από αιτίες άγνωστες ενδεχομένως , που πάντως συνδυάζονται άμεσα με ένα άτομο που μόλις μας κοίταξε “ περίεργα “ ή σκέφτηκε άσχημα για εμάς… Δηλαδή μια αδιόρατη μεταφορά ενέργειας από και προς τον ματιασμένο ή εκείνον που ξεματιάζει ! Η ορθόδοξη εκκλησία αν και αποδέχεται τη βασκανία , την έχει άρρηκτα συνδεδεμένη με πνεύματα πονηρά και δαίμονες και θεωρεί πως οι ευχές κατά αυτής  πρέπει αποκλειστικά να διαβάζονται από ιερωμένους.

Τη βασκανία έχουνε αποδεχτεί όχι μόνο μεγάλοι ιερείς και Άγιοι  όπως ο Άγιος Βασίλειος , αλλά και τρανταχτά ονόματα της αρχαιότητας όπως ο Πλούταρχος , ο Αριστοτέλης , ο Δημόκριτος , ο Κικέρων και άλλοι πολλοί .

Αν υποθέσουμε πως οι άνθρωποι πάντοτε ένοιωθαν την ανάγκη της προστασίας απ’ το κακό , πως αναζητούσαν τρόπους να το προβλέψουν ή να το ξορκίσουν , ενδέχεται τελικά να πρόκειται για μια βαθύτερη ανάγκη μας , αρχέγονη θα έλεγα να προστατευτούμε από το άγνωστο ή από αυτό που δεν μπορούμε ορθολογιστικά να καταλάβουμε και να αποδεχτούμε . Έτσι λοιπόν όπως και στη μαγεία ο φαύλος κύκλος επιτείνεται για κάποιον που όντως το πιστεύει και απλά συμπτώματα μαγνητικής αστάθειας , κάλλιστα εκλαμβάνονται σαν ζάλη , ναυτία , πόνο , κ.λπ.

Μπορούμε σίγουρα να προφυλαχτούμε βάζοντας ματόχαντρα ως κόσμημα , φυλαχτά κάθε είδους έως και σκόρδα…. Αν όμως τελικά δεν τα καταφέρουμε και μας ματιάσουν , τότε εναγωνίως πρέπει να αναζητήσουμε μια ξεματιάστρα για να σωθούμε....

Η τεχνική αυτή περνάει ως τελετουργικό από γενιά σε γενιά , από μάνα σε γιό , και από γιό σε κόρη , περιλαμβάνοντας μια ευχή , που μπορεί και να ποικίλει ανά περιοχή και όχι μόνο . Στην όλη διαδικασία συνήθως χρησιμοποιείται ένα φλιτζάνι νερό μέσα στο οποίο ρίχνουμε σταγόνες λάδι . Αυτό που πραγματικά όμως μετράει είναι οι συμβαλλόμενοι να προσδοκούν το ίδιο θετικό αποτέλεσμα και να ελπίζουν σε αυτό .

Όσο σκεπτικιστές κι αν είμαστε και υλιστές , παιδιά ενός τεχνολογικά αναπτυσσόμενου κόσμου και συνάμα αποκομμένοι από έθιμα , παραδόσεις και δοξασίες άλλων εποχών , έχουμε σίγουρα ξεματιάσει ή ξεματιαστεί κάποια στιγμή στη ζωή μας . Είναι κομμάτι της κουλτούρας μας ως Έλληνες , απομεινάρι της συνηρπαξής μας με λαούς της Ανατολής , αλλά και αναπόσπαστη ανάμνηση απ’ τη γιαγιά μας ή τη μάνα μας που υπάρχει για να μας συντροφεύει και να μας βοηθά να διώξουμε τους φόβους μας και να τραβήξουμε μπροστά…….. ακόμα κι αν ντρεπόμαστε να το παραδεχτούμε δημοσίως !

Ο γράφων μόλις ξεματιάστηκε πριν λίγο, γιατί είχε πονοκέφαλο !!!

Κωνσταντίνος Ζαΐμης

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις